top of page
Zoeken
  • Liesbeth Verboomen

Vervreemd door angst


Herken je dit bij jezelf? In jezelf leeft er angst om iets. Misschien een onbestemde angst. Een angst die vele jaren sluimert en dan weer aan de oppervlakte komt en dan weer weggesust wordt door jezelf of door je omgeving. Hij gaat weer onder de radar maar blijft je subtiel in de klem houden. En die beweging gaat steeds door. Enkele voorbeelden: angst om alleen te zijn, angst om verlaten te worden, angst om je te binden, angst om je uit te spreken, angst om je plek in te nemen, angst om op eigen benen te staan, angst dat je niet welkom bent op deze aarde, angst om vol je waarden te leven ongeacht wat anderen van je denken, angst om niet gezien te worden, … De angst ontstond misschien al heel vroeg in je leven, misschien nog toen je in de buik van je moeder leefde. Dat weet je niet precies. En dat maakt in feite ook niet zoveel uit. Door de angst weg te duwen, hem er onder te houden, er een dekseltje op te zetten en dat stevig dicht te willen houden word je moe. Het kost je zoveel energie om dat potje dicht te houden, om de angst weg te duwen. Uitputting, inertie, innerlijke verlamming, stagnatie, gebrek aan levenslust, gebrek aan daadkracht, onbestemdheid, richtingloosheid, neerslachtigheid, slechtlopende relaties, ziekte, gebrekkig leiderschap, … kunnen hiervan een gevolg zijn. Je ontkent de angst. En dat is dus vermoeiend. Je wil de angst niet onder ogen zien. Het eet je levenskracht geleidelijk op. Je leeft op halve of nog mindere kracht. Je bent niet wie je bent. De energie ontbreekt om je oorspronkelijke levenslust te vieren. Je gaat uit contact met wie jij in wezen bent. En wat nog meer kan: ontkennen van het ontkennen van je angst. Dubbel zo vermoeiend. Je geraakt nog verder van jezelf verwijderd. En die verwijdering creëert nieuwe angst. Want hoe verder weg van jezelf, hoe onveiliger het in je en rondom je gaat voelen voor jou.

Je kan je angst niet zonder risico wegmoffelen. De angst belet je om vol jezelf te zijn en dat doet je verkrampen, put je uit. Doet je eenzaam voelen. Je blijft je diepste verlangen verbergen. Wil jij kijken naar jouw angst? Dan geef je jezelf én de wereld een prachtig cadeau: een grote hoeveelheid energie die vrijkomt waardoor je weer vol in het leven kan staan en je op een dieper niveau connecteert met jezelf én met het leven én met de anderen. Wil jij naar jouw angst kijken? Durf jij je moed bij elkaar te rapen en een stap te zetten? Welkom bij Mens In Contact Ervaringsgerichte begeleiding voor bedrijven | individuen | koppels www.mensincontact.com


122 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page