top of page
Zoeken
  • Liesbeth Verboomen

De wijze les van Joost Zweegers


Hoe fijn kan het zijn? Voel mij altijd warm lopen als één van mijn kinderen mij laat delen in iets waar zij erg van houden. Zo ook voorbije maandag. Zoon Alexander troonde mij mee naar een concert van Novastar in de Kruitfabriek in Vilvoorde. Hij had via Radio 1 twee tickets gewonnen voor de voorstelling van hun nieuwe CD. Novastar kroop een jaartje geleden in het hart van mijn oudste zoon. Ik vond dat opmerkelijk. Ik ken Novastar van hun eerste grote hits maar verder had ik er niet zoveel mee. Op Rock Werchter, afgelopen zomer, mocht ik deze muziekband samen met Alexander, zijn lief Cato en mijn andere zoon, Ischa, (her)ontdekken. Alexander had ook toen twee tickets gewonnen! Hij is zo een pietzak. Hoort een kans om te winnen, gaat ervoor en jep, bingo! Op Rock Werchter maakte mijn hart geen extra overuren voor Novastar. Het was mijn eerste keer Werchter en Novastar was er mijn eerste concert. Zoveel indrukken en bovendien snikheet. Ik bespeurde bij mezelf toch iets van spanning zoals ik dat vroeger in mijn puberjaren in honderdvoud ervoer: wow de wereld is groot, zoveel onbekend terrein, zoveel te ontdekken, hoe doe ik dat? En nu kwam er nog een andere verbazing bij: Rock Werchter, wat een organisatietalent huist daar? En werkelijk heel bijzonder hoe vrede en vriendelijkheid leeft in de immense stoet van mensen die het terrein opwandelde. Mijn brein probeerde het allemaal te bevatten en trachtte zich voor te stellen hoeveel teams hiermee gemoeid waren en wie dan een eerste indeling van het terrein maakte, hoeveel excel tabellen eraan te pas kwamen etc. Gelukkig komt er steeds sneller een innerlijk stemmetje dat zegt om los te laten en mijn ogen en oren de kost te geven zonder meer. Oef. ;) Dus op Rock Werchter was ik nog net niet helemaal gewonnen voor Novastar maar ik keek gefascineerd naar Joost Zweegers. Nooit eerder had ik een zanger zo zien performen. Alles schudde en trilde aan hem. Zijn ogen gesloten. Hij leek ook afgesloten, in een andere wereld, niet in contact met zijn publiek. Zo was mijn beleving. Maar voorbije maandag, wauw! De hemel brak open, vanaf het eerste nummer. Volheid, schoonheid, mét een schuddende en trillende Joost Zweegers. In contact, aanwezig, zichtbaar. ‘Man, jij zit vol liefde’ herhaalde zich als een mantra in mij. Wat een mooi mens. Muziek schudt in en door zijn lijf. Prachtig hoe hij zijn expressie vorm geeft en dat met volle overgave. Niets kan hem daar vanaf houden, niets kan hem hierin remmen. Zo is hij, en zo leeft hij, en zo toont hij schoonheid. Ik had het begrepen. Naast mij een blinkende zoon, vrij genietend van deze muzikale delicatesse waarop hij ons beiden trakteerde. Hij kent mij goed. Wat verliezen we veel tijd in ons leven aan onze onzekerheden, aan hoe we overkomen, angstig als we zijn om gezichtsverlies te lijden. En eigenlijk is dat pas gezichtsverlies lijden. We ontkennen onze eigen expressievorm omdat we in het plaatje van anderen willen passen of beter nog het plaatje dat wij denken dat anderen hebben. Voldoen aan wat er van ons verlangd wordt, blijft een bestseller. We verschansen ons achter overlevingspatronen en ontwikkelen daarmee gedrag waarmee we in feite de weg van anderen volgen. Op een bepaald punt in ons leven gekomen, mogen we dit overlevingsgedrag afwerpen. Een onderzoek naar wie we ten diepste zijn meldt zich aan. Wel, kijk af en toe naar Joost Zweegers. Veeg je voeten aan je 'valse' normen. Hun tijd, dienst en functie zitten erop. Je mag ze vriendelijk uitwuiven. Ontdek je eigen kracht en sterkte. Ontdek je eigen kleur, je eigenheid en ga voor de waarden die bij je horen, die in overeenstemming zijn met wie jij wezenlijk bent. Want jij bent mooi als je echt bent. Ik zie het vaak gebeuren in mijn praktijk: zodra mensen bij hun diepere gevoel komen worden ze zacht, wordt hun wezen zichtbaar en worden ze echt mooi. Dat heeft niets met uiterlijk te maken, wel alles met het toelaten van die innerlijke gloed. Hun wezen openbaart zich dan door hun fysieke verschijning heen. Heel mooi. Eerste stap: contact maken met je lichaam. En al wat je hierbij tegenkomt oprecht onderzoeken. Het mooiste engagement met jezelf! Voel je uitgenodigd. www.mensincontact.com ervaringsgerichte begeleiding bedrijven|individuen|koppels


49 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page