top of page
Zoeken
  • Liesbeth Verboomen

Is de mens maakbaar?


Je hoort vaak dat de mens maakbaar is. Dat legt veel druk op mensen. Want wat is dat dan maakbaar zijn? Het klinkt als een businessmodel. En ik bespeur prestatiedrang, het moeten voldoen aan een ideaal en ook ligt het vergelijken met anderen op de loer. Mij lijkt het gezond om niet over maakbaarheid te spreken maar over persoonlijke groei. Ontdekken wie je bent door in alle oprechtheid regelmatig stil te staan en tijd te nemen om te kijken waarom je zus en zo reageert en in bepaalde situaties vastloopt. Of dat nu gaat over situaties op je werk of in je gezin, relatie of single zijn, maakt niet uit. Er is geen scheiding hierin. Jij bent 1 en het is zo weldoend en weldadig als je overal jezelf kan zijn. Door bewust je persoonlijke groeiproces aan te gaan zal je ook merken dat je lichaam een belangrijke rol speelt. In je lichaam huizen je emoties, je essentiële vragen en de antwoorden hierop, je vermogen om grenzen te stellen, je diepe verlangen, het vermogen om door de emoties en de bijhorende signalen inzicht te krijgen in je gedragingen en ingesleten patronen. Kortom je lichaam is een wijze gids én richtingaanwijzer. Als je ernaar leert te luisteren en als een bondgenoot meeneemt op je weg, kom jij steeds meer tot volle bloei, tot expressie. Je wordt steeds meer zichtbaar en je leven krijgt steeds meer vorm en richting. Dit proces gaat niet super snel, is niet quick fix en niet in een excel tabel te gieten.Het is een natuurlijk in jezelf vervat vermogen dat van jou moed en tijd vraagt om het aan de oppervlakte te laten komen. Het loont zeer de moeite. Vervulling, voldoening, verantwoordelijkheidsgevoel, het heft in eigen handen hebben en tegelijk ook voelen dat er iets groter is waar je op steunen kan, wijsheid kan uit putten. Je zal merken dat overgave en toevertrouwen fijne en haalbare aspecten van het leven zijn. Je focus neemt toe omdat je leven de richting krijgt die bij je hoort waardoor taken aangaan veel leuker wordt. Want wat je te doen hebt draagt bij tot de uitbouw van wat jij hier wil doen. Je wordt steeds meer een mens vol diep geluksgevoel.


22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page