top of page
Zoeken
  • Liesbeth Verboomen

Verhalen uit de massagekamer #1


 

DE JONGE MOEDER Ze ligt op de massagetafel. Op haar rechter zij. Een laken omhult haar zwangere buik. Voor mij haar naakte rug en schouders. Mijn handen rusten, voelend, op haar flank en bovenarm. Het aanvangsritueel van de massage. Ik voel en stem af. ‘Hoe ver ben je?’ ‘Nog twee weken te gaan’ ‘Maak je vaak contact met je kindje?’ ‘Neen, ik heb geen tijd’ ‘Werk je?’ ‘Neen, ik ben net gestopt, maar ik heb nog zoveel te regelen.’ Stilte Dan vertrekt haar gezicht in een pijnlijke grimas. Tranen komen. Ze zegt: ‘Mijn man is twee weken geleden gestorven. Mijn innerlijke pijn is enorm.’ Instinctief leg ik een hand op haar hoofd en een hand op haar buik’ In een nanoseconde is alles in mij afgestemd, de tijd gecheckt en mijn half uur pauze toegevoegd. Ik ben helder en kalm. Het is stil in haar buik. Ze vertelt haar verhaal. Met stiltes. Met rust. Een rauw lijden ontvouwt zich in het intieme en beschermende gedempte licht van de massagekamer. Ik geef haar tijd. Ik streel haar hoofd. De tijd biedt een zee. Beweging in haar buik. Haar ongeboren kind maakt contact met mijn hand. Het lijkt zich er te nestelen. De aanwezigheid van ons alle drie is heel intens. ‘Hoe was de band met je man?’ Ze schetst haar man, als persoon, als partner, als papa van hun driejarige dochtertje, als zakenman, als mens. Ze waren tien jaar samen. Hij stierf mogelijk aan een hartfalen. Dan zegt ze: ‘Ik irriteerde mij zo vaak aan hem. Hij moest perfect zijn. Nu hij weg is, zie ik hoezeer die irritaties een rol speelden. Ik zie nu ook weer zijn positieve kanten. Hoe hij reageerde op situaties vanuit hoe hij als mens trachtte te leven. Ik wou dat hij kon terugkomen zodat we verder zouden kunnen leven met de inzichten die ik nu heb.’ Ze ziet opnieuw haar man zoals hij echt is. Haar man in zijn volledigheid. Door de enorme afstand, het onherroepelijke overlijden, opende zich haar hart, bracht haar terug tot bij de essentie, bij haar essentie, bij zijn essentie, bij hun essentie. Irritaties en het samenleven als koppel, gaan vaak hand in hand. Je kan ervoor kiezen om ze te negeren of om ze ten volle te leven of om opnieuw de tijd en de moeite te nemen met volle aandacht naar elkaar te kijken. Mens in contact biedt jou en je liefdespartner de kans om opnieuw contact te maken met de diepere laag van jullie liefde, met de vonk van het eerste uur. Mens in contact brengt jullie voorbij het denken en het begrijpen, tot bij de kern van jullie liefde zodat jullie opnieuw de schoonheid en rijkdom, de glans en het spannende van jullie relatie kunnen beleven. © Liesbeth Verboomen


75 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page