top of page
Zoeken
  • Liesbeth Verboomen

Verhalen uit de massagekamer #2


VERGETEN BENEN ‘Hoe gaat het?’ ‘Niet goed’. Ze voelt zich ellendig. Verdrietig, verloren, nare gedachten die ze liever niet wil uitspreken, alleen ondanks veel steun van haar omgeving en een therapeut. We verdiepen haar situatie in een gesprek. Intussen voel ik hoe ik innerlijk afstem op haar. Ik laat haar even alleen zodat ze zich in alle rust kan voorbereiden op de massage. Ze ligt op haar buik. Ik bedek haar rug, armen, benen en voeten met twee grote zachte handdoeken. Vervolgens leg ik mijn handen op de handdoek op haar rug. Ik voel, stem verder af, wacht totdat er iets gebeurt, tot er een signaal van haar lichaam komt. Ik voel bij haar een groot verlangen naar troost en het kunnen uiten van haar verdriet. Zacht draai ik cirkels op haar bovenrug. Ook leg ik mijn beide onderarmen in een houding die steunend en beschermend is. Haar lichaam trekt samen. Ze huilt. Ik nodig haar verder uit om de tranen toe te laten. En dat doet ze. Zonder woorden. Wel met tijd en aanwezigheid van steun en vertrouwen. Na een poosje ebt het verdriet weg: zowel in tranen als in haar lichaam. De massage is intens. Ze komt in zichzelf angst tegen wanneer ik de zone rond haar oren masseer. Ik kan het zelf voelen. Zodra de spanning rond de oren lost, verdwijnt de angst en begint het in haar lichaam warm te stromen. Bij het masseren van haar benen neem ik waar hoe vergeten ze zijn. Het is alsof zij het signaal krijgt van ‘Ha, dat is waar, ik heb ook benen’. In stilte masserend breng ik haar opnieuw in contact met haar benen, enkels en voeten. Ik verbind ze met haar bekken zodat ook daar de energiestroom weer vrij kan bewegen. Na de massage laat ik haar opnieuw alleen zodat ze tijd heeft om te bekomen en zich aan te kleden. Wanneer ik terugkeer tref ik haar ontspannen op een stoel, met een grote glimlach op haar gezicht. Het heeft deugd gedaan. ‘Ik ben een ander mens dan toen ik hier binnenkwam’ zegt ze. Ze vertelt verbaasd hoe ze vergeten was dat ze benen had! Wonderlijk! Ik vertel haar dat als we niet of weinig geconnecteerd zijn met onze voeten en benen we ons vaak heel ongelukkig, verdrietig, moe en teneergeslagen voelen. Dat het belangrijk is om dagelijks met de aandacht naar de voeten en benen te gaan. Ik geef haar enkele eenvoudige oefeningen mee. We ronden de sessie af. We zien elkaar volgende week weer. En dat brengt mij tot de kern van Mens In Contact! Contact maken met je eigen lichaam! Het is van cruciaal belang om met vertrouwen en authenticiteit hier op aarde te kunnen leven. Velen onder ons zitten niet goed in hun lichaam. Velen voelen niet hun voeten, niet hun benen en vaak ook niet hun bekken en buik. De ademhaling zit hoog in de borst en kan niet doorstromen naar de buik. Het denken is overactief. Leven is herleid tot een waanzinnige productie van gedachten, scenario’s, rampenplannen en ook plannen en mooie dromen. Het is superdruk in het hoofd en de fundamentele basis om te kunnen ontspannen - vrij kunnen ademen doorheen het hele lijf - is afgesneden. Aarden is dan wat nodig is. Het levensnoodzakelijke contact maken met de voeten. Aarden is in feite eenvoudig. Met de aandacht naar de voeten, benen en bekken gaan. Bewegen met aandacht. Het vraagt om herhaling en ook om inspiratie en duiding. Door contact te maken met onze voeten zakken we weer meer in ons lijf en dat kan confronterend zijn. We gaan meer voelen en dat is spannend: pijnlijke ervaringen die we bevroren hadden, kunnen hierbij ontdooien en dat vraagt om aandacht, liefde, tijd en vooral toelaten en aanvaarden. Maar ook plots vreugde of liefde voelen kan overweldigend zijn, Mens In Contact wil jou hierbij graag helpen. Er is keuze uit individuele begeleiding en groepslessen. Het kan ook en en. Hier alvast meer info www.mensincontact.com De massages geef ik bij www.pvmtdankaerts.be Je kan ook een massage schenken via een cadeaubon: dieptemassage, ontspanningsmassage, zwangerschapsmassage, intuïtieve massage. Je kan ons contacteren via 0496/280625 of info@mensincontact.com Mens In Contact Ervaringsgerichte begeleiding voor bedrijven|individuen|koppels


58 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page